Rösta i EU-valet

Den 7 juni är det var till Europaparlamentet i EU. Ni tänker väl rösta??

Tänk på att om ni inte röstar så kommer de röster som ges till främlingsfientliga eller oseriösa partier bli mer värda.

För er som inte gillar EU och avstår från att rösta i ren protest, så tänk på att ni då inte har någon chans att påverka EU:s arbete i den riktning ni vill. Det finns ju partier som är EU-skeptiska som ni kan rösta på i så fall.

För övrigt så gynnas de borgerliga partierna av ett lågt valdeltagande eftersom det främst är deras väljare som går och röstar. Så alla som är mer åt vänster borde använda sina röster istället för att medvetet avstå om man vill föra EU åt vänsterhållet.

Att tro att man genom att avstå från att rösta i EP-valet kommer att få EU på fall så tror man fel. Parlamentet är bara en av viktiga institutioner inom EU. Ministerrådet, som är ett av de viktigaste och mäktigaste organen påverkar du indirekt när du röstar i riksdagsvalet, det tror jag inte många tänker på.

Tänk på att EU påverkar mycket mer här hemma än man kanske tror. I kommunerna måste man t ex ta hänsyn till de direktiv som beslutas i EU och regionerna/länen kan söka olika bidrag från EU som kan delfinansiera olika projekt här hemma (som infrastruktur och satsningar på forskning).

Det talas också ofta om att Europaparlamentet inte har någon makt, att det mest är en dyr "pratklubb". Det kan ha varit så en gång i tiden men deras inflytande har hela tiden utökats. Idag har Europaparlamentet medbeslutanderätt i 3/4 av alla EU:s frågor tillsammans med Ministerrådet. Båda institutionerna måste alltså vara överens för att ett förslag ska gå igenom.

Hoppas att ni som inte tänkt rösta fått er en tankeställare ;)

Om ni inte vet vilket parti ni ska rösta på kan ni få en vägvisare genom att göra testet på http://www.euprofiler.eu/ Det är ihopsatt av ett 40-tal forskare. 

                                                 


Fest, jobb, middag o bio

Hallå!

Nu var det ett tag sen jag bloggade men det beror på att jag håller på att plugga inför en salstenta om EU nu, som är på torsdag. Är klar med alla instuderingsfrågorna så nu ska alla de 23 sidorna bankas in i huvudet också. Lite segt..

Helgen har varit bra! I fredags var jag o Oskar på inflyttningsfest hos Marie och Jani på Hisingen. Det va nice :) Dom har utlovat att ha en till Langosfest till i sommar (Jani är från Ungern) och jag längtar redan!! :)
På lördagen jobbade jag och det var ganska lagom mycket att göra trots att det är studenttider på gång, skönt. Fick sålt några kameror så nu börjar komma i form igen. Har ju inte jobbat sen i julas i princip.
Sen när jag kom hem var det full tid att börja förbereda inför middagen som vi skulle ha på kvällen med delar av Oskars familj. Så när de kom åt vi Linas goda kycklinggryta med viltsmak (den blev populär - såklart!) och sen en god kladdkaka med daimgrädde ovanpå (den slank ner den med!). Sen efteråt gick vi allihop på bio och såg Män som hatar kvinnor. Den var väldigt bra! Tycker ni ska se den. En hel del obehagliga scener dock. Är väldigt nöjd med att under filmens gång listat ut vem som var "den onde" :) Jag som brukar va så efter när det gäller film :P

Idag blir det inte mycket mer än plugg men ikväll ska vi gå en promenad tillsammans. Det var så mysigt när vi gick runt sjön sist, vi borde göra det oftare :)

  
Avslutar med några bilder på Marie, Johanna och mig när vi var på picknick för ett tag sen.
Hej svejs

Ny frisyr??

Jag har lust att skaffa en ny frisyr. Just nu bara hänger håret. Funderar på att klippa det till någon kort frisyr kanske? Jag har aldrig haft det innan, tror ni jag skulle passa i nåt i stil med bilden nedanför??
Tips på olika frisyrer ni tycker jag skulle passa i mottages gärna!


Fredagsmys

Nu är det fredag :) Jag o Oskar bakade pizza här hemma innan, det blev gott! Sitter för tillfället och ser på tv själv i väntan på att nån film ska börja så jag kan locka tillbaka Oskar till tvn. Han är inte så mycket för fredagsunderhållningsprogrammen nämligen. Han borde skynda sig för här går chipsen och chokladen åt :P

Har inte några planer för denna helgen, ska bli skönt att bara vara faktiskt. Det ser ut att bli sol och 17 grader så jag hoppas kunna sola på balkongen lite :)

Låttips


Kom att tänka på en rolig låt idag. Köttgrottorna heter bandet som har gjort en rolig låt om narcissism (att vara onormalt självcentrerad). Lyssna in den :)

http://www.youtube.com/watch?v=qLgn6KPej54


Fräscha killar

Eurovision song contest

Då var det Eurovision på tv. Det började ju inte helt oväntat med två pinsamma programledare som skriver Hallooo Europe!! Den har vi ju hört förr :) HIttills har en discolåt, en fjantlåt, en elviskopia och en lakandanslåt spelats. Snart kommer Malena och det ska bli spännande att se hur det går för henne. Själv är jag inte förtjust i opera men kanske att folk i europa är det?? Ja som ni verkar är inte Eurovision min favoritmusiktävling när det gäller musikstilar, men det är allt underhållande får jag säga :P Det kommer ju alltid ett gäng pajasar att skratta åt. Och sen är det ju alltid kul att se hur det går för Sveriges låt.

Vad tycker ni om Eurovision song contest?


Mindre än en månad kvar till sommarlovet

Godkväll!

Då var det måndag igen. Idag var det en rätt seg föreläsning, läraren var bra men innehållet va inte så kul. Handlade om regioner i EU. Annars har jag läst lite och tränat bodytoning idag.

I lördags var jag, mamma o Elin och hälsade på faster Eva i Varberg. Det var trevligt. Vi gick runt på stan och kollade i affärer, åt glass, gick längs havet och åt middag hemma hos Eva.

Snart är det sommarlov! det är bara 3,5 vecka kvar nu! Ska bli skönt. Hoppas vi får mycket sol i sommar!! Fast dom dagar jag jobbar kan det kvitta :P



Ska ni hitta på nåt kul i sommar?

Valborg i Malmö

Hejsan!

På Valborg åkte jag ner till Malmö för att hälsa på Kicki. Även Cissi var där. Höll på att missa bussen dit för jag stod och väntade vid fel ställe! Stod vid Swebus gamla plats och tre minuter innan avgång fick jag o två andra killar reda på av en annan busschaufför att vi skulle vara vid Nils Ericsson-terminalen. Vi sprang som tokar och han fram som tur va! Men hade bussen vart helt i tid hade vi nog missat.. På vägen ner satt jag brevid en tjej som gick i femman. Hon va riktigt rolig och vi pratade massa under färden. Fick göra klappramsor och sånt igen haha.. Dock lite skrämmande hur tidigt saker och ting verkar komma nu med rökning, supa och sånt.. Hon pratade som en 15-åring...

Väl framme i Malmö så gick vi och köpte sushi direkt, har ju blivit en hel del sushi på sistone men det är gott. Sen va vi hemma hos Kicki och drack vin, flummade och pratade. På lördagen låg vi på en filt i solen och slappade och åt sallad o daimtårta. Det va skönt! Sen på kvällen gick jag o Kicki till Debaser och dansade loss till nån electromusik.

  
  

Tiden gick fort och sen var det dags att åka hem. På bussen satte sig ett pensionärspar bakom mig, och dom var så "käcka" att jag inte stod ut!! De kommenterade precis allt dom såg, vinkade hejdå till allt o alla osv. Så jag blev tvungen att flytta bak i bussen till slut för att kunna plugga hehe..

Hemma var jag o Oskar duktiga och gjorde spenatsoppa, har nog inte ätit det på flera år. Det va gott och kändes nyttigt. Sen gjorde vi en god fruktsallad med vit choklad över :)

 

Har för övrigt börjat träna igen! Sprang i torsdags och söndags och igår cyklade jag. Känns så skönt att va igång igen efter ett uppehåll på två månader. Imorgon blir det Vårruset, hoppas jag tar mig runt.

Hej svejs

RSS 2.0