Rösta i EU-valet

Den 7 juni är det var till Europaparlamentet i EU. Ni tänker väl rösta??

Tänk på att om ni inte röstar så kommer de röster som ges till främlingsfientliga eller oseriösa partier bli mer värda.

För er som inte gillar EU och avstår från att rösta i ren protest, så tänk på att ni då inte har någon chans att påverka EU:s arbete i den riktning ni vill. Det finns ju partier som är EU-skeptiska som ni kan rösta på i så fall.

För övrigt så gynnas de borgerliga partierna av ett lågt valdeltagande eftersom det främst är deras väljare som går och röstar. Så alla som är mer åt vänster borde använda sina röster istället för att medvetet avstå om man vill föra EU åt vänsterhållet.

Att tro att man genom att avstå från att rösta i EP-valet kommer att få EU på fall så tror man fel. Parlamentet är bara en av viktiga institutioner inom EU. Ministerrådet, som är ett av de viktigaste och mäktigaste organen påverkar du indirekt när du röstar i riksdagsvalet, det tror jag inte många tänker på.

Tänk på att EU påverkar mycket mer här hemma än man kanske tror. I kommunerna måste man t ex ta hänsyn till de direktiv som beslutas i EU och regionerna/länen kan söka olika bidrag från EU som kan delfinansiera olika projekt här hemma (som infrastruktur och satsningar på forskning).

Det talas också ofta om att Europaparlamentet inte har någon makt, att det mest är en dyr "pratklubb". Det kan ha varit så en gång i tiden men deras inflytande har hela tiden utökats. Idag har Europaparlamentet medbeslutanderätt i 3/4 av alla EU:s frågor tillsammans med Ministerrådet. Båda institutionerna måste alltså vara överens för att ett förslag ska gå igenom.

Hoppas att ni som inte tänkt rösta fått er en tankeställare ;)

Om ni inte vet vilket parti ni ska rösta på kan ni få en vägvisare genom att göra testet på http://www.euprofiler.eu/ Det är ihopsatt av ett 40-tal forskare. 

                                                 


Kommentarer
Postat av: knivlisa

Sv: tacktack ;-)

2009-05-27 @ 09:39:39
URL: http://knivlisa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0